Extra panenský olivový olej (EVO)
Claudio, Davide, Gabriele a Valentíno, naši dlhoroční priatelia, pestujú svoje olivovníky v regione Abruzzo v Taliansku. Svoje stromy poznajú dokonale. Vedia, kedy stromy treba ostrihať, alebo inak ošetriť. Celý rok sa o ne dôsledne starajú, aby na jeseň mohli z olív vyrobiť čo najkvalitnejší extra panenský olivový olej. Nepoužívajú pri tom žiadne chemické látky. Sledujú prítomnosť škodcov a počasie, ktoré vplýva na úrodu. Na prelome októbra a novembra začína zber olív. Je to tvrdá, ručná práca, do ktorej zapájajú celú širokú rodinu. Určiť správny čas na zber olív je priam umenie. Od toho totiž závisí objemová vynosnosť olivového oleja z olív a chuť, ktorú olej bude mať. Pozbierané olivy odvezú do miestnej lisovne a tam sú spracované čisto mechanickým spôsobom ešte v deň zberu. Olivy nikde nečakajú, nekvasia, nehnijú.. Farmári osobne dohliadajú na vyčistenie lisovacích strojov pred samotným lisovaním, aby sa ich vlastné olivy nemiešali s inými, ktoré nemusia mať rovnakú kvalitu a pôvod. Vzniká tak extra panenský olivový olej výnimočnej kvality a chuti.
Nech sa páči, ochutnajte!